Työ muuttui jo – nyt muuttuu arvomaailma

 

Valokeilassa kestävä kehitys ja uusi arki

Pandemia nosti kuin puolivahingossa valokeilaan ne ilmiöt, joihin muka olimme kiinnittäneet huomiota jo aiemmin. Emme kuitenkaan olleet tehneet tarpeeksi. Kestävästä kehityksestä puhuminen oli trendikästä jo ennen pandemiaa, ja valveutuneimmat yritykset olivat nostaneet sen omaa liiketoimintaansa ohjaavaksi kompassiksi jo aiemmin.

Työn muutoksesta, työhyvinvoinnista ja jaksamisesta oli puhuttu vuosia, mutta emme olleet oikeastaan tajunneet, mikä kaikki meitä arjessa ennen väsytti, ennen kuin koko arki kääntyi päälaelleen. Oli ehkä todellakin viimeinen hetki herätä näihin haasteisiin ennen kuin olisi ollut auttamatta myöhäistä.

 

Kestävä kehitys osana strategiaa on jo valtavirtaa

Kestävä kehitys saattoi olla vielä vuosi sitten kilpailuetu, mutta nyt sen puuttuminen strategiasta ja yrityksen tekemisen ytimestä viestii, ettei yritys seuraa aikaansa. Meidän kaikkien pitäisi kysyä, mikä on vaikutuksemme ympäröivään maailmaan ja mitä voimme tehdä toisin. Miten negatiivinen vaikutuksemme ympäristöön olisi mahdollisimman pieni tai mieluiten olematon? Olemmeko peräti auringonlaskun ala, jonka on kiireesti korjattava kurssia, jos aiomme olla olemassa vielä viiden vuoden päästä? Ovatko tuotteemme sellaisia, jotka ovat pian noloja samalla tavalla kuin tupakkateollisuuden tuotteet? Iso arvomaailman murros on jo käynnissä kuluttajien käyttäytymisessä ja ne samat vauhdittajat – milleniaalit – valtaavat nyt myös liike-elämää.

 

Myös läsnätyö on muotoiltava uudelleen

Jo vuosia on puhuttu any place, any device -konseptista ja nyt se alkaa vihdoin olla todellisuutta muuallakin kuin startup- ja teknologiakuplassa eläville. Etätyön alkeet opittiin viimeisissäkin organisaatioissa vuosi sitten, ja nyt valtaosa on jo konkareita. Teknologia tukee kyllä etätyötä, mutta myös työkulttuurin ja yhdessä tekemisen tapojen on muututtava, jotta etätyö on kestävällä pohjalla. Kun päivästä puuttuvat spontaanit juttelutuokiot, yhteiset kahvitauot sekä eri tilojen välillä siirtyminen, keskittyminen ja jaksaminen ovat kovilla.

Siksi nyt onkin aika miettiä, miltä näyttää hyvä etätyöpäivä ja miltä vastaavasti se läsnätyö, johon toivottavasti pian voidaan myös palata. Toimistolle tuskin juuri kukaan palaa tuijottamaan yksin omaa ruutuaan. Miten siis mahdollistetaan niin tilojen, laitteiden kuin työkulttuurinkin näkökulmasta mahdollisimman hyvä arki jokaiselle työntekijälle? Tämän pohdinnan aika on juuri nyt.

Me Gappsilla olemme muotoilleet modernia työelämää jo kymmenen vuoden ajan. Aluksi huomio oli pilvisovelluksissa ja muutoksen johtamisessa. Seuraavaksi huomattiin, että muutos tarvitsee tuekseen myös modernit laitteet sekä työkulttuurin kehittämistä. Me uskomme vahvasti, että modernin työn ytimessä ovat tehokkaiden digitaalisten välineiden lisäksi luottamus, läpinäkyvyys, kestävän kehityksen arvot ja työn tekemisen ilo. Uskomme, että nämä kaikki ovat myös uuden arjen – eli etätyön ja läsnätyön yhdistelmän – ytimessä.