Saisiko olla etätöitä, vai mennäänkö hydridimallilla?

Voiko etätyötä tekevä olla yhtä onnellinen, tyytyväinen ja tehokas työntekijä, kuin toimistolla täyden työpäivän tekevä kollega? Muun muassa tätä moni etätyöhön tottumattomampi organisaatio on pohtinut pandemian seurauksena. Ja toisaalta, millaisen pysyvän muutoksen poikkeusolot jättävät työelämään ja työskentelykulttuuriin tulevaisuudessa?

Gappsilla työ on ollut paikasta riippumatonta jo pitkään, ja siksipä Euronews kutsui toimitusjohtamme Kasperin keskustelemaan aiheesta Disrupted-sarjan ensimmäiseen paneelikeskusteluun. Eurooppalaisten asiantuntijoiden keskustelu työn tulevaisuudesta on katsottavissa kokonaisuudessa Euronewsin sivuilla – tässä nostoja sen keskeisimmistä aiheista.

 

Mihin onnistunut etätyö perustuu?

Jo ennen poikkeusaikaa puhuttiin paljon työn ja vapaa-ajan sekoittumisesta, eikä kerta rysäyksellä lisääntynyt etätyö ainakaan helpottanut tätä tasapainoa. Tilanne onkin varsin kuormittava mielelle, jolloin työhyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää. Paneelin asiantuntijat ovatkin yhtä mieltä siitä, että hyvinvointi, työtyytyväisyys ja produktiivisuus kulkevat käsi kädessä. 

Toinen etätyön tärkeä peruspilari on luottamus. Lähtökohtaisesti tuleekin ajatella, että työtehtävät sujuvat samalla työmoraalilla lokaatiosta riippumatta. Ainakin Kasper luottaa siihen, että suomalaisessa, tunnollisten ihmisten yhteiskunnasta, työn tuloksista palkitsevan ja työntekijöitä kannustavan toimintakulttuurin rakentaminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

 

Pandemian jälkeen työtä tehdään hybridimallilla

Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Esimerkiksi päivittäisessä käytössä oleva etätyöpiste on huomattavasti helpompi rakentaa ison omakotitalon vierashuoneeseen, kuin pienen yksiön keittiön pöydän ääreen. Samoin jotkin työtehtävistä on helpompi suorittaa etänä kuin toiset. Tällaisten ulkoisten tekijöiden lisäksi myös yksilölliset persoonaerot tekevät toiselle etätyöstä mukavaa ja kaverille painajaista.

Jotta pandemian jälkeen työ olisi mieluista ja toimivaa mahdollisimman monelle, tulee työntekijän vapaus ja vastuu omasta työstä korostumaan. Työnantaja, joka tarjoaa joustoa ja vapautta tehdä omaan tilanteeseen sopivia ratkaisuja, on työntekijän näkökulmasta houkuttelevampi valinta.

Panelistit uskovatkin, että tulevaisuudessa hybridimalli palvelee parhaiten kaikkia osapuolia: toimistolle on jokainen halutessaan tervetullut, mutta kotikonttori on aivan yhtä hyvä vaihtoehto. Uudenlaiset toimintatavat, toimitilat ja teknologia auttavat omalta osaltaan löytämään parhaan ratkaisun yksilölle ja koko työyhteisölle.

 

Mitä vuosi etätyötä on opettanut meille?

Vaikka etätyö onkin Gappsilla tuttua, on täydelliseen etätyöskentelyyn siirtyminen ollut paikoin haastavaa myös meille. Esimerkiksi nämä asiat ovat muodostaneet omat haasteensa työn tekemiseen ja työssä viihtymiseen:

  • Yhteisöllisyyttä on huomattavasti vaikeampi ylläpitää etänä.
  • Informaaleja ja usein tärkeitä ahaa-elämyksiä sisältäviä kahvipöytäkeskusteluja on vaikea korvata.
  • Vaikka teknologia ja toimintatavatkin tukisivat työn tekemistä etänä parhaalla mahdollisella tavalla, on henkinen kuormitus eristäytymisestä kova.

Näistäkin huolimatta on ollut positiivista nähdä, kuinka poikkeusolot ovat saaneet organisaatiot etsimään parempia, fiksumpia ja toimivampia keinoja tehdä töitä teknologian avulla. Mikäli kaipaat vinkkejä digityön kehittämiseen, kannattaa tilata meidän kuukausittainen uutiskirje ja seurata meitä somessa – lupaamme jatkossakin jakaa vinkkejä paremman työskentelyn puolesta!

 

Kasperin lisäksi paneelikeskusteluun osallistui Tim Good (Managing Director, Strategy & Consulting, Accenture), Dr. Katia Vione (Psychology Lecturer, University of Derby) ja Ben Butters (CEO, Eurochambres). Keskustelua moderoi Euronewsin Damon Embling.