icon-searchHae
Asiakkaille

Google Cloud Next ’19 koneoppimisen näkökulmasta

Googlen Next ‘19-tapahtuma järjestettiin muutama viikko sitten aurinkoisessa San Fransiscossa jonne paikalle oli saapunut 40 000 teknologiasta kiinnostunutta eri toimialoilta ja eri puolilta maailmaa. Tapahtuma on tunnettu julkaisuista, joita Google tekee tapahtumassa vuosittain lukuisia.

Tässä blogissa on tarkoituksena nostaa esille ainakin itselleni kaikkein kiinnostavimpia julkaisuja erityisesti koneoppimisen näkökulmasta.

AutoML Tables

AutoML Tables mahdollistaa automaattisten koneoppimismallien rakentamisen ja käyttöönoton strukturoidulle datalle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että AutoML Tablesin avulla yritykset voivat rakentaa koneoppimismalleja nopeasti ja helposti, sillä visuaalisen ja opastavan käyttöliittymän ansiosta mallien rakentaminen ei vaadi ohjelmointiosaamista. Kustannuksetkin pysyvät kurissa, sillä minkäänlaisia lisenssimaksuja työkalun käytöstä ei aiheudu, vaan yritys maksaa työkalusta ainoastaan käytön perusteella.

AutoML Tablesia voidaan hyödyntää esimerkiksi asiakastarpeiden ennakointiin, jonka avulla mahdollistetaan jakelun, promootioiden ja hinnoittelun optimointi parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Toisena käyttötarkoituksena voisi olla esimerksi asiakkaan keskimääräisen elinkaariarvion luominen, jonka avulla pystytään ennustamaan ostojen arvoa, volyymia, toistuvuutta sekä liidien konversion ja asiakasvaihtuvuuden todennäköisyyttä. Tähän tietoon pohjautuen markkinointiaktiviteetteja pystytään optimoimaan niiden kannattavuuden perusteella.

kuinka automl toimii

AutoML Video

Videontunnistuksen puolelle Google julkaisi AutoML Videon, joka mahdollistaa muun muassa videoiden luokittelun ja toiminnan tunnistamisen automaattisesti videomateriaalista. Tämän avulla voidaan esimerkiksi tunnistaa maalit jääkiekkopelissä automaattisesti videotunnistuksen avulla. Henkilökohtaisesti odotan innolla ensimmäisiä konkreettisiä ja käytännöntason toteutuksia AutoML Videolla tehtynä.

Case AES

Yhtenä todella mielenkiintoisena koneälyn ja -oppimisen toteutuksena nostaisin esiin AES:n tarinan, jossa tuuliturbiinien kunnontarkastuksessa siirryttiin käyttämään hyväksi droneja. Dronet lentävät jokaisen voimalan lavan ympäri ja ottavat noin 300 kuvaa per voimala. Kuvaamisen jälkeen kuvista voidaan automaattisesti kuvantunnistuksen avulla tunnistaa mm. naarmuja ja lommoja. Muutos työn tehokkuudessa on ollut melko massiivinen, koska aikaisemmin koko prosessi toteutettiin manuaalisesti työntekijöiden toimesta.

Document Understanding AI

Myös dokumenttien sisällön tunnistamiseen julkaistiin uusia työkaluja, joista mielestäni kaikkein mielenkiintoisin oli Document Understanding AI. Se on skaalautuva, pilvipohjainen alusta, joka mahdollistaa laaja-alaisen ymmärryksen yrityksen dokumenteista. Sen avulla voidaan automatisoida dokumenttien luokittelua, tiedon erottamista ja sen rikastamista. Tämän avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia esimerkiksi uusien näkökulmien löytämiseen ja tehokkaampaan päätöksentekoon. Alustaa pystytään hyödyntämään niin fyysisten kuin digitaalisten dokumenttien tunnistamisessa.

Vision Product Search

Vision Product Search herätti kiinnostukseni koska se mahdollistaa mm. jälleenmyynnin parissa monia mahdollisuuksia. Työkalun avulla voidaan tunnistaa tuotteita kuvien perusteella, joka mahdollistaa esimerkiksi:

  • tuotteiden löytämisen verkkokaupasta kuvan perusteella
  • samankaltaisten tuotteiden löytämisen yrityksen valikoimasta kuvan perusteella
  • samankaltaisten tuotteiden ehdottaminen asiakkaille automaattisesti asiakkaille kuvien perusteella (esim. lisämyynti)

Recommendations AI

Toisena mielenkiintoisena julkaisuna erityisesti verkkokauppaan soveltuvana julkaistiin Recommendations AI, joka mahdollistaa:

  • tarkasti personoitujen ehdotuksien tuottamisen skaalautuvasti
  • markkinoiden parhaiden algoritmien hyödyntämisen
  • reaaliaikaisen käyttäjän seurannan ja ehdotuksien tekemisen

Toivottavasti tästä blogista löytyi myös sinulle mielenkiintoisia julkaisuja.